Wat is een escape room en hoe is de trend in Nederland?

Lennert Rietveld van horeca-adviesbureau; Van Spronsen & Partners, heeft een beschouwend onderzoek gericht op deze twee vragen. De toekomstvisie en het marktbeeld komen ook aan bod. Een interessante paper om te lezen voor ieder die wil beginnen met een escape room of al een escape room heeft.

Escaperooms in beeld 2016.pdf

Hieronder een aantal highlights uit de paper.

Succesfactoren escape room
Beleving, moeilijkheid, teambuilding en innovatie.

Prijzen
Opvallend is dat Rotterdam de duurste stad is om te escapen. Hier betaal je gemiddeld €21,40 p.p. voor een escape. In Zeeland ben je goedkoper uit met €15,33 als gemiddelde prijs p.p.
Brabant heeft een groot aanbod aan escape rooms. Zo heeft Eindhoven (16 kamers) en is het aanbod hier dus groter dan in Rotterdam en Den Haag. Eindhoven is relatief goedkoop met gemiddeld €18,57.

Trend
Volgens Lennert zijn de volgende onderwerpen trending in de escape room wereld: Crowd Funding, Virtual reality, Prison Escape, Pop-up escape rooms en de combinatie van een escape room met horeca en leisure.

Groeiverwachting
Gezien de ontwikkelingsmogelijkheden en de lage investeringsdrempel verwacht Lennert een forse groei. Een voorzichtige voorspelling zou uitkomen op minimaal 400 locaties rond 2020. Ter indicatie: eind 2015 waren 12 plannen bekend voor nieuwe locaties met circa 30 nieuwe kamers. Het aanbod in de noordelijke provincies zal tevens toenemen met een betere landelijke verdeling als gevolg.

ontwikkeling escape rooms