Review | Escape rooms ‘Bescherming Bevolking’ en ‘Radiokamer’ in Loosdrecht

escaperoom in de Avontuurfabriek in Loosdrecht

escaperoom in de Avontuurfabriek in Loosdrecht

Hi Escapers! Op de eerste zondag van september bezocht ik samen met mijn vriend, moeder en broertje de tweeescaperooms in Loosdrecht. De rooms bevinden zich in “de Avontuurfabriek“; een groot centrum waar je terecht kunt voor meer dan 50 verschillende in- en outdoor activiteiten. Je kunt hier niet alleen escapen, maar bijvoorbeeld ook karten, bowlen en lasergamen. Let op: deze review bevat foto’s van beide kamers. 
Reserveren
Op de website heb je vijf opties wat betreft het reserveren (alleen 16+), namelijk:
* Escape room – Radiokamer – € 15,95 p.p.
* Escape room – Bescherming Bevolking –  € 15,95 p.p.
* Escape room – Met kerst – € 19,95 p.p.
* Escape rooms – Combinatie, beide kamers – € 24,95 p.p.
* Escape rooms – Combinatie all inclusive – € 52,50 p.p.Wij hebben zelf gekozen voor de ‘combi’, een arrangement van 150 minuten. Je krijgt dan een instructie van 15 minuten, 45 minuten voor kamer 1, pauze en 45 minuten voor kamer 2.Bij binnenkomst melden we ons aan de balie en loopt een medewerker vervolgens netjes met ons mee naar de eerste escape room. De kamers bevinden zich letterlijk naast elkaar en de ingang geeft al een goed beeld van het thema van beide kamers.

We krijgen een korte uitleg over de regels. Zo kan de deur altijd open in geval van nood en kun je twee hints vragen gedurende het spel. De hints kun je aanvragen bij de medewerker via een intercom naast de deur. Daarnaast moeten we puzzels oplossen en dat hoeft niet in een bepaalde volgorde. Iedere puzzel geeft één cijfer als oplossing en deze moet je uiteindelijk in volgorde intypen in het slot bij de deur. De deur zal bij een juiste cijferreeks open gaan. Hmm ok.. let’s do this!

“Bij een grootschalige verbouwing bij de Avontuurfabriek is een spectaculaire ontdekking gedaan. Tijdens sloopwerkzaamheden ontdekten bouwvakkers twee kamers met daarin de restanten van de ‘Bescherming Bevolking’. In de vorige eeuw is de ‘BB’ opgericht met als doel het land te beschermen bij bijvoorbeeld nucleaire aanvallen. De post in Loosdrecht is één van de commandoposten die bewaard is gebleven. Tevens vind je in deze post de informatievoorziening van alle blokposten welke versleuteld verzonden werden en door getrainde ontvangers weer ontcijferd.”

Kamer 1: Bescherming Bevolking
We starten in het donker en tasten na een korte instructievideo even letterlijk in het duister. Wat wordt er precies van ons verwacht en waar moeten we in hemelsnaam beginnen?

Gelukkig ontdekken we vlak daarna een A4’tje met een aantal vage, maar interessante puzzels. De puzzels hoeven we volgens de instructies van de medewerker niet op volgorde op te lossen en dus beginnen we allemaal met een andere puzzel en lopen we uiteindelijk als een kip zonder kop rondjes door de kamer. Van alle kanten komen de grappen en iemand beland in een lachstuip. Ik citeer mijn broertje (na 3 minuten ronddolen in de kamer): “Laten we maar meteen een hint vragen, want dit wordt niets haha.”

Na een kwartier zijn we nog geen steek verder en besluiten we een hint te vragen via de intercom. De hint is vrij duidelijk en dus lossen we eindelijk onze eerste puzzel op. Yes! Het is flink zoeken en de puzzels zijn soms erg onduidelijk. We weten ons geen raad met een aantal puzzels en gebruiken ook onze laatste hint uiteindelijk. We krijgen er zelfs nog één extra.

Trap op, trap af. Kast open, kast dicht. We beginnen te merken dat we de puzzels nooit op tijd zullen oplossen. Uiteindelijk hebben we drie puzzels opgelost, maar begrijpen we de overige puzzels maar half. We hebben soms een aantal onderdelen te pakken van een bepaalde puzzel, maar hebben toch nog te weinig informatie om ook daadwerkelijk de cijferreeks te ontdekken.

Met nog drie minuten op de klok geven we het op. Jammer, maar helaas. De medewerker opent de deur en we mogen hem vragen naar de antwoorden op twee puzzels. We kiezen voor de puzzels die wij het moeilijkst vonden. Achteraf allemaal erg logisch, maar ja.. achteraf praten is altijd makkelijk haha.

De moed zakt ons stiekem wat in de schoenen, maar mijn moeder heeft juist de smaak te pakken. We nemen een korte pauze en mogen alweer snel beginnen aan kamer 2!

bescherm bevolking

bescherm bevolking

Kamer 2: Radiokamer 
We zijn alle vier vastberaden om uit deze kamer wél te ontsnappen. In de korte pauze hebben we heel snel even een plannetje bedacht en besluiten om eerst de hele kamer rond te kijken en alles op te schrijven wat ons opvalt.

Dat bleek voor onze groep geen geweldig plan te zijn. Al snel zijn we afgeleidt en allemaal weer bezig met een eigen puzzel. Deze kamer werkt namelijk precies hetzelfde als de voorgaande kamer, dus we weten nu een beetje waar we op moeten letten en hoe het ontdekken van de cijferreeks werkt.

Vooraf kregen we van de medewerker de hint “let niet alleen op de schriftelijke aanwijzingen, maar ook op het geluid”. Ik focus me vervolgens daar helemaal op, maar krijg de puzzel maar niet opgelost. Ook de anderen snappen er niets van, dus laat ik de puzzel voor wat het is en probeer een andere op te lossen.

Na een half uur en twee hints verder hebben we nog geen één puzzel opgelost. Wederom lopen we als een kip zonder kop door de ruimte heen en komen gewoon echt geen stap verder. Vlak voordat onze tijd op is ontdek ik nog snel het antwoord op één van de puzzels, maar helaas.. de tijd zit erop!

Verslagen komen we de kamer uit en krijgen we wederom de oplossingen van een aantal puzzels. Achteraf klinkt het allemaal zo logisch, maar op het moment zelf hadden we nooit op die manier gedacht om de puzzels op te lossen.

escaperoom in de Avontuurfabriek in Loosdrecht

de radiokamer

Conclusie

+ Prettig ontvangst en duidelijke uitleg
+ Thema, aankleding en het verhaal
+ Hints via intercom, dus zelf kunnen bepalen wanneer je ze wilt inzetten. Dit is ook een nadeel, want je kan zo een hoop tijd verspillen en dus te lang wachten totdat je vraagt om een hint.

– Je krijgt niet actief hints en moet er dus zelf om vragen. Dit is een nadeel, want diegene die de hints geeft weet niet precies wat je al hebt geprobeerd om het zelf op te lossen. Je kunt dus een hint krijgen die niet veel toevoegt aan het oplossen van de opdracht.
– A4’tje met puzzels zit vastgeplakt aan een bureau. Het zou fijner zijn om deze los in de kamer neer te leggen (zodat je deze mee kunt nemen) of om een aantal kopietjes los ernaast te leggen. Zeker wanneer je met een grote groep bent is het niet handig om één A4’tje met opdrachten te moeten ‘delen’.
– 45 minuten is eigenlijk te kort, 60 minuten zou beter zijn.

Liefs,
Stephanie
www.stephanievandrunen.nl