Hoe overleef ik een escape room?

The escaperoom survival guide

Tip #1: Deel je groep op

Op een gegeven moment kom je kleine puzzels of raadsels tegen. Zorg dat je niet allemaal gaat staren naar hetzelfde onderwerp. De vele hints en opmerkingen van alle spelers zorgen voor een chaotisch effect. Efficiënter is het om je groep op te delen in kleinere teams of individu’s. Dat betekent helaas wel dat je niet alle puzzels zal mee krijgen, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Dit wordt ruimschoots goed gemaakt omdat de kans nu groter is dat je nu wel binnen de tijd de escape room uit komt.

Tip #2: Zit je vast met een puzzel, switch

Sommige puzzels, raadsels etc. laten je hersenen kraken zonder dat er iets uit komt. Op een gegeven moment is het handiger om te switchen met een ander klein team of individu. Meestal hebben ze een ander inzicht en is de puzzel zo opgelost. Natuurlijk kan het ook zijn dat de puzzel op dat moment nog niet opgelost kan worden. De kunst is om de techniek achter de puzzel in te zien en wat er dan nog eventueel ontbreekt.

Tip #3: Sleutels niet in je zak steken!

Het is elke ervaren escape room groep wel eens gebeurt. Er stopt iemand een sleutel onbewust in de zak en loopt er minutenlang mee rond zonder dit te melden. De kans bestaat ook dat ze het zelfs vergeten. Ja, geloof het of niet; dit gebeurt. Het is natuurlijk een dooddoener als reden voor het niet ontsnappen binnen de tijd.

Tip #4: Sleutels en belangrijke objecten bij een verzamelpunt

Aanhakend op het vorige punt hebben wij met onze groep een algemene methode om sleutels en puzzelelementen ergens in het midden te verzamelen. Vaak is er wel een tafel. Grote objecten zoals koffers of dergelijke kunnen er ook bij gehaald worden. Een belangrijk punt is dan om gebruikte objecten en dergelijke te scheiden van de ongebruikte. Je voorkomt hiermee dat er continu opgeloste puzzels etc. worden bekeken en sleutels worden getest die al gebruikt zijn.

Tip #5: Driecijferig/viercijferig slot

Zorg dat je een overzicht houdt in de kamer van alle sloten waar een verschillend aantal cijfers kunnen worden ingevoerd. Het zou jammer zijn als het niet blijkt te werken omdat je een slot vergeet te testen. Heb je een viercijferige combinatie van cijfers? Probeer dan alle viercijferige sloten en vergeet dus niet die laatste te testen! Dit gebeurt dus regelmatig…

Tip #6: Hoe maak je een slot open?

Het klinkt heel simpel maar we komen dit bijna elke keer tegen. Sommige sloten zijn moeilijk te openen. Deels omdat sommige teamgenoten niet gewend zijn met cijfersloten te werken. Let daarbij op waar je precies de getallen op een rij moet zetten! Deels komt het door het slot zelf wat niet al te soepel los gaat. Met zachte hand openen wil dan niet altijd goed. Ben je overtuigd dat het slot open zou moeten met de cijfercombinatie maar het lukt niet? Laat een ander het overnemen.

Tip #7: Denk niet te moeilijk

Er wordt vaak de fout gemaakt om het beste uit de wiskundige, scheikundige, natuurkundige te halen maar de oplossing is vaak vrij simpel. Soms zo simpel dat je er overheen kijkt. De escape room is vaak niet zo gemaakt dat er iemand met specialistische kennis nodig is om te ontsnappen. Jonge groepen kunnen vaak prima ontsnappen uit een escape room.
Dus, denk je dat je goed zit in een groep bestaande uit wetenschappers, universitaire bollebozen? Je kan nu nog switchen. Ik zou kiezen uit de groep met de meeste diversiteit aan beroepen, functies, leeftijden en sexe. Hierdoor kan je groep breed denken en zal het stukken sneller gaan. De escape room eigenaren zeggen veelal dat je niet goed van te voren kan voorspellen wie er ontsnapt uit de kamer. Ondanks hun uitgebreide ervaring met talloze groepen.

Tip #8: Geniet!

Het uur is zo voorbij. Snuif de sfeer op en lach ook een keer, ondanks de spanning. Deel je tips door een reactie te plaatsen op deze blog.