Eerste escape room in Nederland

Escape room Bunschoten claimt de eerste escape room in Nederland te zijn. In mei 2013 openden zij hun deuren. In dezelfde openingsweek was ook Xitroom in Eindhoven geopend. Xitroom zegt daarover het volgende: “Xitroom was de eerste in Nederland, althans, dat dachten we. Tegelijkertijd ging ook in Bunschoten de deur open. Wie nu uiteindelijk de eerste was maakt niet uit. Hun Escaperoom is echt awesome, en je moet ook daar zeker een keer naar toe!”

xitroom eindhoven

Eric Spring in t’ Veld is de eigenaar van Escape room in Bunschoten en recent geïnterviewd door Radio-5. Hij vertelt over de populariteit van de escape rooms, de geschiedenis van escape rooms en hoe hij eigenhandig in Nederland een escape room heeft gebouwd.

Luister hier naar de uitzending in Radio 5

Vanaf 2014 nam het aantal escape room locaties hard toe. In de zomer van 2014 waren er nieuwe aanbieders op de markt: Amaze Escape in Den haag, Escape Challenge in Delft, Escape 48 in Breda, Escaping in Utrecht en een drietal in Amsterdam: Room of riddles, Escapehunt en Sherlocked.

Alle genoemde escape room locaties hebben een grote hoeveelheid klanten mogen ontvangen. Mede door feedback hebben ze de escape ervaring nog specialer kunnen maken. Escapehunt in Amsterdam heet tegenwoordig Escape World en heeft de grootste aantal kamers (9 stuks). Escaping in Utrecht is in 2015 uitgebreid met een vestiging in Almere. Sommige locaties hebben kamers erbij gebouwd. De meest bekenden zijn ‘De Meisjeskamer’ in Bunschoten en ‘De Freakshow’ in Delft.