Anne Frank thema Escape Bunker Valkenswaard zorgt voor ophef


Escape Bunker in Valkenswaard
was nog maar net op onze ‘radar’ en nu al landelijk nieuws. NOS berichtte vandaag dat het thema van Escape Bunker ongelukkig gekozen zou zijn.

De Anne Frank Stichting vindt de escaperoom onbeschoft en kwetsend. Volgens hen getuigt het spel van geen inlevingsvermogen voor de slachtoffers van de Jodenvervolging.

Thijs de bedenker van de Escape Bunker zit er niet zo mee en begrijpt de ophef niet zo.

“Het enige wat wij wilden, is mensen iets leren over de Tweede Wereldoorlog. Hoe kun je dat op een betere manier doen dan met een escaperoom?”

De burgemeester van Valkenswaard doet inmiddels onderzoek en de Anne Frank Stichting vindt de escaperoom getuigen van weinig inlevingsvermogen.

escape bunker valkenswaard

De bunker in Valkenswaard is een Rijksmonument. Het werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers als afluisterbunker. Op die plek werden geluidssignalen van de Amerikanen en Engelse opgevangen en doorgestuurd naar Berlijn. Stichting Werkgemeenschap De Bunker heeft het monument nu in de beheer.

Omroep Brabant is langs geweest bij de escape Bunker in Valkenswaard en heeft er een kort filmpje van gemaakt hoe het er daadwerkelijk uitziet.

Op Twitter wordt massaal bericht over het onderwerp. Het merendeel uit zich negatief over het gekozen thema maar er is ook tegengeluid vanuit de hoek van de Eindhovense JOVD die de ophef overdreven vindt.